Canlı Kripto Para Fiyatları – Anlık Coin Piyasası

Canlı Kripto Para / Coin Fiyatları – Gerçek Zamanlı Piyasa Verileri

Kripto Para Fiyatları
#CoinPricePrice (BTC)MarketcapChangeLast 24h

kripto para ve blockchain nedir? canlı coin fiyatları

Kripto Para Nedir?

Kripto para, sadece dijital para değil, aynı zamanda “merkezi olmayan” dijital paradır. Kripto paralar, kriptografiyi kullanan dijital değişim araçları ve güvenli, anonim işlemleri kolaylaştırmak için blockchain teknolojisini kullanır. Şu anda piyasada on binlerce kripto para vardır, ancak Bitcoin en popüler olanıdır.

Kripto Para ve Blockchain Teknolojisi

Finans dünyasında deneyimliyseniz veya bu alanda az da olsa bilginiz varsa muhtemelen şu terimlerin bazılarını duymuşsunuzdur: Kripto para, Blockchain, Bitcoin, Ethereum, Solana vs… Ama bunlar tam olarak nedir? Ve kripto paralar son zamanlarda neden aniden bu kadar popüler hale geldi?

İlk önce blockchain ile ilgili temel bilgilerden bahsedelim…

Dünya giderek dijitalleştikçe, finansal hizmetleri sağlayan firmalar müşterilerine geleneksel hizmetlerin daha yeni türlerini sunmaya çalışmaktadır.

Ve tabii müşterilerine blockchain teknolojisini de pazarlamaya çalışmaktadırlar. Blockchain, Bitcoin’in temelini oluşturan harika bir veritabanı teknolojisidir, ancak burada önemli konu “blockchain” değil, merkezi olmayan finans (veya DeFi) teknolojileridir.

Blockchain teknolojisini icat eden kişi Satoshi Nakamoto’dur (takma isim). Satoshi 2009 yılında Bitcoin’i icat ederken böyle bir veritabanı teknolojisine ihtiyaç duymuştur, bu teknolojiye verdiği isim “blockchain”.

Blockchain Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Blockchain teknolojisinin temeli aslında o kadar da karmaşık değildir. Blockchain, onaylanması ve şifrelenmesi gereken girdileri içeren dağıtık bir veritabanıdır. Blockchain teknolojisi, hassas faaliyetlerin kurcalanmaya dayanıklı günlüğünü (uluslararası para transferlerinden hissedar kayıtlarına kadar herhangi bir şey) güvenli ve verimli bir şekilde oluşturmanın bir yolunu sunar.

Blockchain’in kavramsal çerçevesi ve altında yatan kod, şirketlere ve bireylere tipik olarak bürokratik, zaman alıcı, zahmetli ve masraflı bankacılık süreçlerine güvenli, dijital bir alternatif sunma potansiyeli nedeniyle çeşitli finansal süreçler için oldukça yararlıdır.

Kripto Para Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bitcoin, Polkadot, Ethereum ve diğer kripto paralar admin panellerde oluşturulmuyor veya darphanelerde basılmıyor. Bu tür paralar için de ter dökmeniz gerekir, laptopunuzla kripto para madenciliği yapmaya çalışırsanız oluşturduğunuz coinlerin değeri muhtemelen elektrik faturanızın %10’undan daha az olur, diğer bir deyişle para kaybedersiniz, bu yöntemle genelde ucuz elektrik kullanılan ülkelerde para kazanabilirsiniz.

Bitcoin’in kurucusu Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in arzını maksimum 21 milyon adet olarak sınırlandırmıştır. Madenciler tarafından her 10 dakikada 1 blok oluşturuluyor, şanslı madenci ise blok ödülüne kavuşuyor, bu ödül şu anda 6.25 BTC. Blok ödülü her 4 senede yarılanmaktadır.

Az önce de bahsettiğimiz gibi, bitcoin madenciliği için ucuz elektrik enerjisine ihtiyacınız olacaktır. Madenciler karmaşık matematiksel problemleri çözüyor, aslında bunu sadece bu işlem için üretilen madencilik makineleri (ASIC cihazlar) yapıyor. Madenciler ayrıca işlemleri doğrular ve sahtekarlığı önler, dolayısıyla daha fazla madenci demek daha güvenilir ağ demek. Şu anda bitcoin ağı o kadar güçlü ki, Amerika, Rusya ve Çin ortaklaşa bu ağı ortadan kaldırmaya çalışsalar çok büyük paralar kaybederler.