Zengin olma arzusu evrenseldir. Fakat çok az parayla veya sıfırdan zengin olmak aşırı zordur. Biraz paranız yoksa, asla zengin olamayacağınızı düşünebilirsiniz. Ancak bu doğru değil. Özellikle de günümüzde internetin sunduğu fırsatlardan yararlanarak kısa yoldan zengin olmak imkansız değildir.
Türkiye’de kısa yoldan zengin olmak kolay değildir, bu nedenle herhangi bir projeye başlarken daha ilk günden global piyasayı araştırmaya başlamalısınız. Bölgesel olarak önce Türkiye’ye odaklanabilirsiniz, ancak kısa yoldan zengin olmak istiyorsanız hızlıca diğer ülkelere de yayılmaya başlamanız gerekmektedir.
John D. Rockefeller, Andrew Carnegie, Howard Hughes, Elon Musk, Larry Ellison, Jeff Bezos, JK Rowling gibi milyarderlerin başarı hikayeleri oldukça ilham vericidir. Bazıları yoksulluk içinde büyüdü, bazıları ciddi kişisel sorunların üstesinden gelmek zorunda kaldı, bazıları ise kariyerlerine çok az maaş alarak başladı.
Basitçe söylemek gerekirse, eğer zengin olmak istiyorsanız, bir yerden başlamak zorundasınız. Belki sizden onlarca kat daha fazla para kazanan insanları görerek umutsuzluğa kapılabilirsiniz, ancak kendinizi başkalarıyla kıyaslamaktan her zaman kaçının.
Dikkat: Sitemizde paylaşılan bilgiler yatırım tavsiyesi değildir. Sitemizde yayınlanan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Kişisel finans durumunuz gibi kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanın. Başladıktan sonra, işinizi hızla büyütmeye başlamak düşündüğünüz kadar zor olmayabilir. Üstel büyümenin gücünü sakın hafife almayın.
Türkiye’de kısa yoldan zengin olmanın yolları aşağıda listelenmiştir:
- Ticari Zekanızı Geliştirin
- Kendi İşlerinizi Yürütün
- Kazandığınızdan Çok Para Harcamayın
- Gelir Kaynaklarınızı Arttırın
- Para Kazandırmayan Şeylere Para Harcamayın
- Uzun Vadeli Yatırımlara Odaklanın
- Enflasyondan Kaçının
- Çevrenizi Geliştirin
- Paranızı İşinizi Büyütmek için Kullanın
- Azminizi Koruyun
1. Ticari Zekanızı Geliştirin
Zengin olmaya karar verdiyseniz ilk göreviniz ticari zekanızı geliştirmek olmalıdır. Çünkü başarılı girişimcilerin düşünce yapısı farklıdır. Neyse ki bunun için üniversiteye gitmenize gerek yok.
İş dünyası ile ilgili en iyi kitapları okuyarak ticari zekanızı geliştirmeye başlayabilirsiniz. Önerdiğimiz en iyi kitapları aşağıdaki içeriklerde bulabilirsiniz:
En İyi Borsa, İş Dünyası ve Yatırım Kitapları
Girişimcilik, Finans, Ekonomi ve Kişisel Gelişim Kitapları
Hayatınızı Değiştirebilecek 10 Harika Kitap
Ayrıca, paraya karşı olumlu tutumun finansal stresi hafifletebileceği saptanmıştır. Finansal stresten kaçınmanın bir sonucu olarak, muhtemelen paranızı daha iyi yönetmeye başlarsınız.
2. Kendi İşlerinizi Yürütün
Birçok girişimcilik kitabında maaşlı işinizi bırakarak kendi işinizi yapmaya başlamanız önerilir. Ancak bu pek de iyi tavsiye değil. Özellikle de Türkiye’de maaş veya kira geliri gibi düzenli geliriniz yoksa iş kurarak başarıya ulaşmak oldukça zor olabilir, çünkü en ufak finansal sorunla karşılaştığınızda borç almaktan başka çareniz olmayabilir, ve bu tür borçlar da hızla artar. En azından kendi işiniz sürdürülebilir hale gelene kadar maaşlı işinizi terk etmemelisiniz.
Kendi işlerinizi yürütürken sık sık ciddi sorunlarla karşılaşacaksınız. Böyle durumda macerayı yarıda bırakarak maaşlı işte çalışmaya karar vermek pes etmektir. Unutmayın, kendi işinizi yaparak her ay 10 bin TL kazanmak, bir yerde çalışarak 20 bin TL maaş almaktan daha iyidir. Çünkü çok çalışarak (ve tabii akıllıca çalışarak) kendi işinizi büyütebilirsiniz, fakat maaşınız uzun süre boyunca sabit kalabilir, hatta enflasyonun kurbanı olursunuz.
3. Kazandığınızdan Çok Para Harcamayın
Kazandığınızdan daha az para harcamak, daha istikrarlı bir finansal gelecek yaratmanıza yardımcı olabilir. Elbette cimri olmayın, fakat her kuruşun hesabını yapın. Gelirlerinizi ve giderlerinizi kaydedebileceğiniz mobil uygulamalardan birini indirin, ve bugün kullanmaya başlayın.
Lüks yaşam tarzından uzak durarak yaşamak disiplin ve biraz fedakarlık gerektirir. Ancak, bu tür ilkelere bağlı kalırsanız, iş dünyasında başarıya ulaşmak için en önemli adımı atmış olursunuz.
4. Gelir Kaynaklarınızı Arttırın
Büyük harcamalardan değil, ufak gelirlerden korkun. Gelir kaynaklarınızı hem çeşitlendirin hem de arttırın. Örneğin, 2 tane gayrimenkulünüz varsa, yeni bir gayrimenkule yatırım yapmak yerine, farklı varlık türlerine yatırım yaparak gelir kaynaklarınızı çeşitlendirebilirsiniz. Böylece gayrimenkul piyasası çöküşe geçtiğinde iş dünyasında rahatlıkla hayatta kalabilirsiniz.
Çeşitli gelir kaynakları finansal istikrar yaratır. Zengin olmak için birden fazla gelir kaynağı oluşturmalısınız.
5. Para Kazandırmayan Şeylere Para Harcamayın
Pahalı bir şeye para harcamadan önce kendinize şu soruyu sormalısınız: “Bu bana para kazandırır mı?”
Araba ve ev gibi varlıkları kiraya vermek için satın almak iyi fikir olabilir. Ancak bunları egonuzu tatmin etmek için satın alırken dikkatli olmalısınız. Bu tür varlıklar satın alındıktan sonra bile sürekli para kaybettirir ve zengin olmanızı engeller.
6. Uzun Vadeli Yatırımlara Odaklanın
Paranızı yatırım yapmak için kullanmak zengin olma yolunda önemli bir adımdır. Günümüzde maalesef birçok insan hisse senetlerine ve kripto paralara yatırım yaparak hızla zengin olmaya çalışıyor, ve sürekli al-sat yaparak para kaybediyor. Zira spekülasyon sürdürülebilir bir iş değildir. Wall Street’in efsanelerinden biri olan Peter Lynch’in şu sözünü unutmayın (Türkçe’ye direkt çevrildiğinde biraz anlamsız oluyor, ancak tam olarak ne dediğini belirtmek için biraz düzenleme yaptık):
“Hisse senedi piyasası son 10 yılda, 30 yılda, 100 yılda iyi fırsatlar sunmuştur. Ancak 1 veya 2 yıl içinde paraya ihtiyacınız olduğunda hisse senetlerinizi satacaksanız, hisse senetlerine yatırım yapmamalısınız.” – Peter Lynch
7. Enflasyondan Kaçının
Son zamanlarda hızla yükselen enflasyon oranı yüzünden ürün ve hizmetlerin fiyatlarının rekor seviyelerde olduğunu hepimiz biliyoruz. Enflasyondan kaçınmak zordur, ancak imkansız değil.
Maaşlı işte çalışarak enflasyondan kaçınmak hemen hemen imkansızdır. Bu nedenle kendi işinizi kurmalısınız, böylece sattığınız ürün veya hizmetlerinizin fiyatını enflasyona göre rahatlıkla yükseltebilirsiniz.
Eğer yazılım, tasarım, sosyal medya vb. alanlarda deneyiminiz varsa, Upwork ve Fiverr gibi platformlarda yabancılara hizmetler sunarak dolar kazanabilirsiniz.
8. Çevrenizi Geliştirin
Çoğumuzun çevresi iş dünyası ile alakalı olmayan insanlarla doludur. Bunlar saatlerce okey oynamak isteyen kuzenlerimiz olabilir, risk almamızı istemeyen, üniversiteyi bitirip maaşlı işte çalışmamızı isteyen anne babalarımız, haftasonları mangal partisinde eğlenceli vakit geçirmek isteyen çocukluk arkadaşlarımız, beraber maç izlemek isteyen diğer dostlarımız olabilir. Bu insanları hepimiz severiz, onlar da bizi sever, ancak iş dünyasında başarıya ulaşmamıza yardım edemezler, çünkü düşünce yapıları farklıdır.
İş dünyasında paradan bile daha önemli olan bir şey varsa, o da doğru insanlardan oluşan network’tür. Çünkü işiniz başarısızlığa uğrasa bile network’ünüz sayesinde kısa sürede ayağa kalkabilirsiniz. Yanlış anlamayın, bu network’teki insanlar size hayır amaçlı yardım etmezler, onlar sizin müttefiklerinizdir.
“İş dünyasında kurulan dostluk, dostlarla kurulan işten çok daha iyidir.” – John D. Rockefeller
9. Paranızı İşinizi Büyütmek için Kullanın
Para biriktirerek, dolar satın alarak veya altına yatırım yaparak zengin olamazsınız. Altın gibi varlıklar sizi sadece enflasyondan koruyabilir. Kısa yoldan zengin olmak istiyorsanız paranızı işinizi büyütmek için kullanmalısınız. Örneğin, başarılı reklam ajansı ile anlaşarak etkili pazarlama kampanyaları ile satışlarınızı arttırabilirsiniz. Sattığınız ürünü daha da geliştirerek (Ar-Ge faaliyetleri ile) rakiplerinizi alt edebilirsiniz.
10. Azminizi Koruyun
Rekabetin yoğun olduğu sektörlerde defalarca başarısızlığa uğrayacaksınız, bu kaçınılmazdır. Ama başarısızlıklar geçicidir. Olumlu tutumunuzu koruyun ve iyimserlikle ilerleyin. İş dünyasındaki tutumunuzun başarınız üzerinde düşündüğünüzden daha fazla etkisi vardır.
Özet
Özetlemek gerekirse, nasıl zengin olunacağını öğrenmek bir süreçtir. En iyi finansal alışkanlıklara, mantıklı yatırımlara ve harika iş fikirlerine rağmen başarısızlığa uğrayabilirsiniz. Fakat kendinizi geliştirerek ve iş dünyasındaki çevrenizden yardım alarak başarıya ulaşma olasılığınızı arttırabilirsiniz.