Ethereum Fiyat Grafiği – 1 ETH Kaç Dolar / TL?
Ethereum Nedir?
Ethereum, hem kripto para hem de merkezi olmayan bir bilgi işlem platformudur. Başka bir deyişle, Ethereum, merkezi olmayan sistemin parçası olan bir yazılım sistemidir, yani herhangi bir kişi, şirket ya da kurum tarafından kontrol edilmemektedir. Ethereum, merkezi olmayan finans, oyun ve diğer uygulamalar için geliştirilen küresel, herkese açık, merkezi olmayan akıllı sözleşme (smart contract) platformudur.
Ethereum’da yönetim, ağa katılan herkesin Ethereum’un blockchain’inin (merkezi olmayan veritabanı) bir kopyasına sahip olabileceği ve tüm geçmiş işlemleri görmelerinin mümkün olabileceği şekilde dağıtılmıştır. Blockchain’deki işlemler, ağı güvenli tutmak ve işlemleri doğrulamak için kriptografiden yararlanır.
Ethereum’un ana token’ı (kripto para birimi) Ether veya ETH, tıpkı Bitcoin gibi mal ve hizmet alıp satmak için kullanılabilir. Ancak Ethereum hakkında benzersiz olan şey, kullanıcıların bilgisayarda çalışan yazılımlar gibi blockchain’de çalışan uygulamalar oluşturabilmeleridir. Bu uygulamaların çoğu (özellikle de merkezi olmayan finans ile ilgili olanlar) karmaşık finansal işlemleri gerçekleştirebilir.
Yazılımcılar ve mühendisler Ethereum platformunu merkezi olmayan uygulamalar geliştirmek ve token olarak bilinen yeni kripto varlıklar ihraç etmek için kullanabilirler.
Ethereum, Bitcoin’den farklıdır, çünkü internet tarayıcısı, yazılım dili ve ödeme sistemi de dahil olmak üzere tamamen yeni bir ağ oluşturmak için teknolojilerini genişletmektedir – kısacası, Ethereum, geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamalar geliştirmesine ve yayınlamasına izin veren herkese açık, açık kaynaklı, blockchain tabanlı dağıtık bir yazılım platformudur. Platform, 2014 yılında Vitalik Buterin ve diğer geliştiricilerden oluşan bir ekip tarafından kurulmuştur. Ether, Ethereum’un sadece bir parçası veya bileşenidir, ancak madenciler tarafından Bitcoin’den daha kolay üretilebilir.
Ethereum ve Ether Arasındaki Fark Nedir?
Ether’i finansal işlemlerde dijital para olarak veya değer saklama aracı olarak kullanabilirsiniz. Ethereum, Ether’in değiş tokuş edildiği, çeşitli finans işlemlerinin gerçekleştiği smart contract platformudur.
Ethereum’daki işlemler basit işlemler olabileceği gibi, kredi alma, NFT oluşturma (ve satma/satın alma) gibi karmaşık işlemler de olabilir. Platform’daki tüm işlemler, Ethereum ağında gerçekleşir ve saklanır.
Ethereum ağı, verileri depolamak ve merkezi olmayan uygulamaları çalıştırmak için de kullanılabilir. İnsanlar geliştirdikleri yazılımı, Google veya Amazon gibi şirketlerin sunucularında barındırmak yerine, Ethereum blockchain’inde barındırabilir. Bu, kullanıcılara verileri üzerinde kontrol sağlar ve her şeyi yöneten merkezi bir otorite olmadığı için uygulamaları özgürce kullanabilirler.
Ethereum’u içeren en ilgi çekici kullanım örneklerinden biri, kendi kendini çalıştıran akıllı sözleşmelerdir. Örneğin, diğer herhangi bir sözleşme gibi, iki taraf da gelecekte mal veya hizmet teslim etmeyi kabul eder. Geleneksel sözleşmelerin aksine, avukatlara ihtiyaç yoktur: Taraflar, Ethereum blockchain’indeki anlaşmayı oluşturur. Sözleşme koşulları karşılandığında, Ether’i veya herhangi bir kripto para birimini otomatik olarak uygun tarafa teslim eder.
Ethereum ve Bitcoin Arasındaki Fark Nedir?
Bitcoin genellikle dijital para birimi ve değer saklama aracı olarak kullanılmaktadır. Ether ise bunlara ek olarak merkezi olmayan Ethereum ağındaki uygulamalar, akıllı sözleşmeler ve diğer işlemleri oluşturmayı ve çalıştırmayı da mümkün kılar. Bitcoin’in basit ağı bu işlevleri sunmuyor, fakat bu basit ağı nedeniyle Bitcoin ciddi avantajlara da sahiptir. Bitcoin ile ilgili detaylı bilgiye bu sayfadan ulaşabilirsiniz.
Bitcoin ağında yeni bloklar her 10 dakikada bir doğrulanırken, Ethereum ağında her 12 saniyede bir yeni bloklar doğrulanır. Ve gelecekteki gelişmeler Ethereum işlemlerini daha da hızlandırabilir.
ETH’de maksimum arz sınırlı değildir, Bitcoin’in maksimum arzı ise 21 milyon olarak sınırlandırılmıştır. Şu anda dolaşımdaki toplam BTC sayısı 19 milyon.
Ethereum’un Avantajları
- Devasa ağ – Yıllardır geliştirilen Ethereum’un en önemli avantajı, milyarlarca dolar değerinde işlemler ile test edilmiş, sağlamlığı kanıtlanmış gerçek bir ağ olmasıdır. Ethereum aynı zamanda büyük ve kararlı küresel topluluğa ve kripto para sektöründe en büyük ekosisteme sahiptir.
- Geniş fonksiyon yelpazesi – Ethereum, dijital para birimi olarak kullanılmasının yanı sıra diğer finansal işlemleri de gerçekleştirebilir, akıllı sözleşmeler yürütebilir ve üçüncü taraf uygulamalar için kalıcı olarak veri depolayabilir.
- Sürekli yenilik – Büyük Ethereum geliştirici topluluğu, ağı iyileştirmek ve yeni uygulamalar geliştirmek için sürekli olarak yeni yollar arıyor. Ethereum, popülaritesi nedeniyle, yeni ve heyecan verici, ve bazen de riskli merkezi olmayan uygulamalar için tercih edilen blockchain ağı olma eğilimindedir.
- Aracılara ihtiyaç yok – Ethereum’un merkezi olmayan ağında, sözleşmeleri yazan ve yorumlayan avukatlar, finansal işlemlerde aracı olan bankalar veya geleneksel web barındırma hizmetleri sunan firmalar gibi üçüncü taraf aracılara ihtiyaç yoktur.
Ethereum’un Dezavantajları
- Yüksek işlem ücretleri – Ethereum’un artan popülaritesi, daha yüksek işlem maliyetlerine yol açmıştır. Ethereum işlem ücretleri sürekli dalgalanmaktadır, ve genellikle oldukça maliyetlidir. Madenci olarak para kazanıyorsanız bu harika, ancak ağı kullanırsanız para kaybedebilirsiniz, örneğin NFT oluşturmak için bazen 60-70 dolarlık ETH ödersiniz, ya da bir cüzdandan (adres) başka bir adrese ETH göndermek için çoğu zaman 60-70 dolar değerinde işlem ücreti ödemek zorunda kalabilirsiniz.
- Sınırlandırılmamış maksimum arz – Ethereum’un yıllık 18 milyon ETH oluşturma limiti olsa da, potansiyel arz miktarında herhangi bir sınır yoktur. Bu, ETH’nin daha çok dolar gibi kullanılabileceği ve maksimum arzı sınırlı olan Bitcoin kadar değer kazanmayabileceği anlamına gelebilir.
- Geliştiricilerin alışma süreci – Geleneksel uygulamalar geliştiren yazılımcıların Ethereum platformuna alışmaları, yeni bir programlama diline veya geleneksel teknolojilere alışmaları kadar kolay değildir.