İş Planı Nedir? Nasıl Hazırlanır?

İş planı nedir? Nasıl yapılır?

İş planı, bir işletme için hedefleri ve bu hedeflere ulaşma planları vurgulayan belgelenmiş bir stratejidir. İş planı, bir şirketin piyasaya giriş planını, finansal projeksiyonlarını, pazar araştırmasını, amacını ve misyon beyanını ana hatlarıyla belirtir.

Her büyüklükteki işletme için kapsamlı bir iş planı yazmak oldukça önemlidir. İş planı hazırlayarak güçlü ve zayıf yönlerinizi daha iyi tanımlayabilir, işinizi büyütmek için atmanız gereken adımları tanımlayabilirsiniz.

Yeni bir iş kurarken, iş planı hazırlamak piyasayı anlamanıza ve net, gerçekçi hedefler ve süreçler oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

İş Planı Nasıl Hazırlanır?

Aşağıdaki iş planı şablonu, iş planının temel bölümlerini ve neleri içermesi gerektiğini özetler:

BölümAçıklama
Başlık SayfasıBaşlık sayfanız aşağıdaki bilgileri içermelidir:

  • Tarih

  • İş adresi

  • İş telefon numarası

  • E-posta adresi

  • Web site

  • "Sunulan: [şirket veya kişi]"

  • Şirket adı

İçeriklerİş planı mutlaka içerik tablosu içermelidir.
ÖzetÖzet bölümü, işletmeye genel bir bakış sunar ve firmanın birincil misyonunu ana hatlarıyla belirtir. İşletmeyi, sahiplerini ve sunulan ana ürün veya hizmeti tanıtacaktır.

İş planınızın diğer bölümlerini yazdıktan sonra bu bölümü yazmanız önerilir. Hedef pazarınızı tanımlamak ve rekabetinizi belirlemek için bu bölümü kullanın.

Elde edeceğiniz pazar payınızı korumak için ne yapacağınızı ve sizi rakiplerinizden neyin ayıracağını açıklayın. Finansal hedeflerinizi detaylıca açıklayın, ve gerekirse finansman gereksinimlerden bahsedin.
Sektöre Genel BakışBu bölümde, sektör ile ilgili genel bilgilerden bahsediyorsunuz. Gerçek verileri ve istatistikleri kullanarak sektörün mevcut durumunu açıklamak için bu bölümü kullanmanız gerekiyor. Trendleri, kitle demografisini, sosyopolitik ve kültürel önemi ve ekonomik durumu göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun.

İşletmenizin sektöre nasıl ve neden uyduğunu ana hatlarıyla belirterek rekabet hakkında daha fazla ayrıntı sunmalısınız. Özet bölümü kısa olması gerekirken, piyasada hangi belirli alanları hedefleyeceğinizi ve rakiplerin sunmadığı ancak sizin sunabileceğiniz benzersiz veya iyileştirilmiş hizmetleri ve ürün özelliklerini açıklayarak bu bölümde biraz daha ayrıntıya girebilirsiniz.
Piyasa AnaliziBu bölümde, piyasada ürününüze veya hizmetinize olan talebi pekiştiren veriler ve rakamlar sunuyorsunuz.

Genel pazarın büyüklüğü için tahminler sağlamalısınız. Talebi ne kadar karşılayabileceğinizi, tekrar alımların ne kadar olası olacağını ve piyasanın değişken koşullardan nasıl etkilenebileceğini açıklayan tahmini veriler sunmalısınız.

Bu bölüm, rakiplerinizin tahmini yıllık gelirini, çalışan sayısını ve ürün veya hizmetlerinin fiyat ve kalitesini açıklayan ayrıntılı veriler içermelidir. Piyasa analizi bölümünde veriler için tablo kullanmanız önerilir.
Satış ve PazarlamaBu bölümde, satış ve pazarlama ile ilgili planlarınızdan bahsediyorsunuz.
Sahiplik ve YapıKuruluşunuzun yönetim yapısını açıklamak için bu bölümü kullanmalısınız. İşletmenizin yasal durumunu belirtin, limited şirket mi, anonim şirket mi vb. bilgiler.

Kuruluşun kilit üyelerinden, görevlerinden, sorumluluklarından ve maaşlarından bahsedin. Kilit üyeler arasındaki sahiplik dengesini tanımlayın ve yönetim ekibinin geçmiş deneyimlerinin kısa ve öz ayrıntılarını ekleyin.

Örneğin, danışmanlar veya muhasebeciler gibi birlikte çalışacağınız harici kaynakları tanımlayın.

Ekibinizin boyutundan, çalışanlardan, bağımsız yüklenicilerden (varsa), ilgili masraflardan (maaş, sigorta vb.) bahsedin.
Faaliyet PlanıFaaliyet planınız, işletmenizin nasıl çalışacağı ile ilgili detaylı bilgileri içermelidir.

Fiziksel ofis alanına ihtiyacınız olacak mı? Hangi ekipman ve tesislere ihtiyacınız olacak? Bakım, yan gereksinimler ve genel giderler gibi faktörlerin yanı sıra ürününüzü ne kadar hızlı üretebileceğinizi açıklayın.

Fiziksel bir konumunuz olacaksa, ilgili izinleri veya onayları açıklayın ve olası kiralama maliyetlerini ana hatlarıyla belirtin.
Finansal PlanFinansal plan, tahmini gelirlerinizi, giderlerinizi ve karlarınızı destekleyecek verileri sunarak işinizin karlılığını göstermelidir.
EklerSon olarak, iş planınızda ana hatlarıyla belirttiğiniz ifadeleri ve tasarıları destekleyecek diğer bilgileri eklemek için bu bölümü kullanın. Ekler bölümü, diğer önemli belgelerin yanı sıra kilit çalışanlar için özgeçmişleri, kiralama belgelerini, pazar araştırmalarını, kredi geçmişlerini ve referansları içerebilir.

Gördüğünüz gibi, iş planı hazırlamak o kadar da zor değil.

Gizem Özdemir

Gizem Özdemir yatırımcı ve iş kadınıdır. Harvard Business School mezunu olan Gizem 1981 yılında Lüksemburg'da doğdu. 2005 yılında mezun olduktan sonra Credit Suisse'te finansal analist olarak çalışmaya başladı. 5 sene sonra Rothschild & Co şirketinde finansal planlama uzmanı olarak kariyerine devam etti. Finans sektöründe edindiği bilgi ve deneyim sayesinde 2018 yılında Lihtenştayn'da ortağı ile Özdemir & Cohen adında finansal danışmanlık şirketini kurdu. İnsanlara yardımcı olmak için iş dünyası ve finans ile ilgili bilgilerini Tigfy.com sitesinde paylaşmaktadır.

Yorum yapın