Hedge Fon veya Hedge Fund (Serbest Fon veya Risk Fonu olarak da bilinir), çeşitli yatırımcıların ve kurumsal yatırımcıların fonlarının ve çeşitli varlıklara yapılan yatırımların bir araya getirilmesi yoluyla yapılan ve genellikle çeşitli risk yönetimi teknikleri ile daha yüksek risk karşılığında yüksek getiri potansiyeline sahip varlık havuzu olan agresif bir şekilde yatırım yapılan portföydür.
Hedge fonlara yatırım yapmak kolay değildir, öncelikle ciddi miktarda bütçeye sahip olmanız gerekiyor, ayrıca finans konularında da deneyimli ve bilgi sahibi olmanız lazım. Hedge fonlar, kullanılan çeşitli stratejiler ve elde edilen bazı şaşırtıcı getiriler nedeniyle birçok yatırımcının ilgi odağı olmuştur. Bu risk fonları, geleneksel yatırım fonlarını ciddi zorluklarla karşı karşıya bırakmaktadırlar.
Serbest fon firmaları, yüksek maaşlar ve ciddi bonuslar sayesinde yetenekli fon yöneticilerini işe alma konularında başarılıdır. Bu şirketler yıllar boyunca yüksek miktarlarda sermaye toplamıştır.
Hedge fund’ın bir tür havuzlanmış yatırım olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu risk fonlarının diğer yatırım fonlarından farkı nedir? Hemen inceleyelim…
Hedge fonlara yalnızca sınırlı sayıda yatırımcı yatırım yapabilir, ve performansları mutlak getiri birimleri ile ölçülür.
Hedge fon’un terminolojisine göz atalım. “Hedging” terimi, genel riski azaltmak anlamına gelir. Bu, genellikle mevcut riski dengelemeye yardımcı olan varlık pozisyonları sayesinde yapılabilir.
Hedge Fonlar Nasıl Çalışır?
- Hedge fonlar hem uzun (long) hem de kısa (short) pozisyonlara sahip olabilir.
- Arbitraj kullanır.
- Değeri düşük menkul kıymetlerin alım satımını içerebilir.
- Opsiyon veya tahvil alım satımını da içerebilir.
- Ve piyasada var olan herhangi bir fırsata yatırım yapar.
- Yani birincil amacının oynaklığı ve riski azaltmak, ve sermayeyi korumak olduğunu söyleyebiliriz.
Biz riskleri azaltmaktan bahsederken, hedge fonlarının bunu nasıl yaptığını bilmek sizi şaşırtabilir. Bunu yaparken de çeşitli araçlar ve şaşırtıcı derecede tuhaf stratejiler kullanırlar. Ayrıca yatırım seçeneklerinde esnektirler.
Başka bir deyişle serbest fonlar, açığa satış, kaldıraç, opsiyon, vadeli işlem vb. türevleri kullanabilirler.
Hedge Fonların Özellikleri
Hedge fonların yaygın ve sık görülen özelliği, yatırım getirileri, volatilite ve risk açısından büyük farklılıklar göstermeleridir.
- Bazıları piyasayla ilişkili olmayan getiriler sağlayabilir, yani finansal piyasalar genel olarak çöküşe geçerken bazı hedge fonları yatırımcılarına para kazandırabilir.
- Hedge fonlarının önemli yatırımcıları emeklilik fonları, bağışlar, sigorta şirketleri, özel bankalar ve varlıklı bireyler ve ailelerdir.
- Hedge fonlar deneyimli yatırım uzmanları tarafından yönetilir.
- Serbest fonlar likit olmayan yatırımlardır.
- Hedge fund firmaları için düzenlemeler yok denecek kadar azdır.
- Birçok hedge fund firması agresif yatırım stratejilerini kullanır.
Hedge Fon Firmalarının Yapısı
- Hedge Fund firmalarının birincil organizasyon yapısı, “Genel/Limited Ortaklık” modelidir..
- Bu yapıdaki genel ortaklar fonun yönetiminde yer alırken, limited ortaklar ortaklığa yatırım yapmakla ilgilenir. Ancak limited ortaklar, yalnızca ödenmiş sermaye tutarlarından sorumludur.
- Ayrıca, genel ortaklar için kullanılan tipik yapı LLC’dir (Sınırlı Sorumlu Şirket). ABD’de LLC şirketleri, devridaim vergi ödeyen kuruluşlardır ve yatırımcıların sorumluluğu yatırımlarının miktarıyla sınırlıdır.
Hedge Fonlarda Ücret Yapıları
Hedge fon yöneticileri iki tür ücret alırlar:
- Fon yönetim ücreti
- Performansa dayalı teşvik ücreti
Fon yönetim ücreti, yönetim altındaki varlıklar (AUM) tarafından ölçülür ve genellikle fon büyüklüğünün yüzdesi olarak hesaplanır. Bu ücret, yönetim altındaki net varlıkların %1-%4’ü kadar olabilir; ancak %1-%2 en sık görülen aralıktır.
Performansa dayalı teşvik ücretleri, hedge fonun elde ettiği kârın %15-%20’si kadar olabilir.
Yüksek teşvik bazlı ücretler nedeniyle, hedge fon yöneticileri, sadece kıyaslama getirilerini yenmek yerine her zaman mutlak getiriyi hedeflemektedir.
Hedge Fund Yatırımcıları
Hedge fonların başlıca yatırımcıları aşağıda listelenmiştir:
- Emeklilik fonları
- Vakıflar
- Üniversite bağışları
- Varlıklı bireyler
Hedge Fonlarda Minimum Yatırım Gereksinimleri
Hedge fonların herkese açık olmadığını unutmayın. Hedge fonlara yatırım yapmak için akredite yatırımcı tanımını karşılamanız gerekir. Örneğin, aşağıdaki gereksinimleri karşılıyorsanız, ABD’de akredite yatırımcı olarak kabul edilirsiniz:
- 1 milyon dolardan fazla net değer.
- Son iki yıl boyunca her yıl 200,000 dolar gelir.
- Gelecekte aynı miktarı elde etmek için makul beklentiye sahip olmak.
Hedge Fon Stratejileri
Hedge fonların kullandığı çeşitli riskten korunma stratejilerinden bazıları aşağıda listelenmiştir:
- Uzun/Kısa (Long/Short) pozisyonlar
- Piyasadan bağımsız işlemler
- Risk arbitrajı
- Konvertibl arbitraj
- Sermaye yapısı arbitrajı
- Sabit getirili arbitraj
- Olay odaklı işlemler
- Küresel makro işlemler
- Sadece Kısa (Short Only) pozisyonlar
Hedge Fonların Avantajları
- Hedge fonların çoğunluğu, deneyimli fon yöneticileri tarafından hazırlanmış benzersiz stratejilere sahiptir. Bu nedenle serbest fonlar, hem yükselen hem de düşen hisse senedi ve tahvil piyasalarında pozitif getiri sağlayabilir.
- Yatırım hedefinize ulaşmanıza yardımcı olacak çok çeşitli serbest fon stratejileri mevcuttur.
- Dengeli portföyünüze hedge fonları dahil ederken, portföyünüzdeki genel riski azalttığınızdan emin olmalısınız.
- Yılların istatistikleri ve verileri, serbest fonların geleneksel yatırım fonlarından daha yüksek getiriye ve daha düşük genel riske sahip olduğunu kanıtlamaktadır.
- Bu tür fonlar uzun vadeli yatırım çözümüdür.
- Ayrıca portföy çeşitlendirmesine de yardımcı olur.
Finans dünyasında hedge fonların yenilikçi yatırım stratejileri sunduğunu söyleyebiliriz. Bu tür fonlar yatırım camiasında yeni heyecan duygusu yaratmıştır.