FinTech (Finansal Teknoloji) Nedir?

FinTech veya finansal teknoloji, yeni teknolojik gelişmelerin finans sektöründeki ürün ve hizmetlere uygulanmasıdır. Bu kılavuz, finansal teknolojinin tam olarak ne olduğu ve nasıl kullanıldığı konusunda size yol gösterecektir.

FinTech Ne Demek?

FinTech, “finans” ve “teknoloji” terimlerinin bir birleşimidir, finansal hizmetleri ve süreçleri geliştirmek veya otomatikleştirmek için teknolojiyi kullanan herhangi bir işletmeyi ifade eder. Bu terim, hem tüketicilerin hem de işletmelerin çıkarlarına çeşitli şekillerde hizmet eden, hızla büyüyen bir sektörü kapsamaktadır. Mobil bankacılık ve sigortadan kripto para ve yatırım uygulamalarına kadar, FinTech görünüşte sınırsız uygulama yelpazesine sahiptir.

Bu sektör çok büyüktür, önümüzdeki yıllarda da genişlemeye devam edeceği kesindir. Çünkü teknolojiye ayak uyduran birçok geleneksel banka, FinTech startup’larına aktif olarak yatırım yapmaktadır. Bu bankalar bazı FinTech startup’larını satın alıyor, bazıları ile de ortaklıklar kuruyor. Çünkü finans sektöründe dijital olarak düşünen müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve aynı zamanda sektörü ileriye taşımak yaşamsal önemdedir.

FinTech Şirketi Nedir?

FinTech şirketleri, yapay zeka, blockchain ve veri bilimi gibi teknolojileri daha güvenli, daha hızlı ve daha verimli hale getirmek için geleneksel finans sektörlerine entegre ediyor. Başka bir deyişle, FinTech şirketi, hızla büyüyen finansal teknoloji sektörünün her alanında inovasyon için yatırım yapan yenilikçi firmadır.

FinTech Nasıl Çalışır?

FinTech aslında yeni kavram değildir, sadece son zamanlarda çok hızlı gelişmeye başlayan bir sektördür. 1950’lerde kredi kartlarının ve ATM’lerin ortaya çıkması, 1960’larda Wall Street’in dijitalleşmeye başlaması, kişisel finans uygulamaları, yüksek frekanslı finansal işlemler vb. – bunların hepsi FinTech sayesinde mümkün olmuştur.

Finansal teknolojinin etkisi, projeden projeye, uygulamadan uygulamaya değişir. Bununla birlikte, en yeni FinTech şirketleri, makine öğrenimi algoritmaları, blockchain ve veri bilimi gibi teknolojilerden yararlanıyor.

FinTech büyüdükçe, sektörde siber güvenlikle ilgili endişeler de artmaya başlamıştır. FinTech şirketlerinin ve piyasaların küresel ölçekte muazzam büyümesi, FinTech altyapısındaki güvenlik açıklarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Neyse ki teknoloji, mevcut dolandırıcılık risklerini en aza indirmek ve ortaya çıkmaya devam eden tehditleri azaltmak için gelişmeye devam ediyor.

FinTech Uygulamaları ve Örnekler

FinTech nerelerde kullanılır?

Sektör, startup’ların ve endüstriyi değiştiren teknolojinin görüntülerini çağrıştırsa da, geleneksel şirketler ve bankalar da sürekli olarak fintek hizmetlerini kendi amaçları için benimsiyor. İşte endüstrinin bazı finans alanlarında nasıl devrim yarattığına ve finans dünyasını geliştirdiğine dair bazı örnekler…

Bankacılık

Mobil bankacılık, FinTech sektörünün büyük bir bölümünü oluşturuyor. Kişisel finans dünyasında tüketiciler, özellikle mobil cihaz üzerinden banka hesaplarına giriş yaparak çeşitli işlemler gerçekleştirebiliyor.

Kripto Para ve Blockchain

Kripto para ve blockchain teknolojilerinin toplam piyasa değeri aslında FinTech’in hızla gelişmesi sayesinde 1 trilyon doları geçmeyi başarmıştır. Blockchain ve kripto para, FinTech alanının dışında düşünülebilecek benzersiz teknolojiler olsa da, teoride her ikisi de FinTech’i ileriye taşıyan pratik uygulamalar oluşturmak için gereklidir. Örneğin, Bitcoin ilk kripto paradır, aynı zamanda da bir fintek projesidir. Ethereum ise gelişmiş blockchain’e sahip merkezi olmayan devasa bilgisayar gibidir. Bu tür akıllı sözleşme platformlarının üzerinde Uniswap, Aave, Kava gibi binlerce FinTech projesi kurulmuştur.

Sigorta

Insurtech endüstrisi hızla büyüyerek ayrı bir sektör haline gelirken, hala FinTech çatısı altındadır. Birçok FinTech startup’ı, süreçleri otomatikleştirmeye ve kapsamı genişletmeye yardımcı olmak için geleneksel sigorta şirketleriyle ortaklık kuruyor.

Yatırım ve Tasarruf

FinTech, son yıllarda yatırım ve tasarruf uygulamalarının sayısında patlamaya neden oldu. Bunlara en iyi örnekler Robinhood, Stash ve Acorns gibi şirketlerdir.

İstikraz

Fintek ayrıca risk değerlendirmesini düzene sokarak, onay süreçlerini hızlandırarak ve erişimi kolaylaştırarak istikraz piyasasını da geliştirmeye devam ediyor. Dünya çapında milyarlarca insan artık mobil cihazlarında kredi başvurusunda bulunabiliyor.

Makine Öğrenimi ve Finansal İşlemler

Piyasa tahminleri, finans dünyasının kalbidir. Kazanılacak milyarlarca dolarla, makine öğreniminin FinTech’te giderek daha önemli bir rol oynaması şaşırtıcı değil. Bu yapay zeka alt kümesinin gücü, trendleri ve riskleri tespit etmek için tasarlanmış algoritmalar aracılığıyla çok büyük miktarda veriyi çalıştırabilme yeteneğinde yatmaktadır. Bu da tüketicilerin, şirketlerin, bankaların ve diğer kuruluşların riskler hakkında daha bilinçli bir anlayışa sahip olmasına olanak tanır.

Ödemeler

FinTech’in oldukça başarılı olduğu alanlardan biri de ödemelerdir. Birçok insan, geleneksel bankaların EFT sisteminden ve işlem ücretlerinden uzak durmak için Papara, PayPal, Wise gibi platformları kullanmayı tercih ediyor. Ödeme şirketleri hepimizin hayatını daha da kolaylaştırmaya devam ediyor. Dünyanın herhangi bir yerine dijital olarak para göndermek hiç olmadığı kadar kolay ve ucuz.

Gizem Özdemir

Gizem Özdemir yatırımcı ve iş kadınıdır. Harvard Business School mezunu olan Gizem 1981 yılında Lüksemburg'da doğdu. 2005 yılında mezun olduktan sonra Credit Suisse'te finansal analist olarak çalışmaya başladı. 5 sene sonra Rothschild & Co şirketinde finansal planlama uzmanı olarak kariyerine devam etti. Finans sektöründe edindiği bilgi ve deneyim sayesinde 2018 yılında Lihtenştayn'da ortağı ile Özdemir & Cohen adında finansal danışmanlık şirketini kurdu. İnsanlara yardımcı olmak için iş dünyası ve finans ile ilgili bilgilerini Tigfy.com sitesinde paylaşmaktadır.

Yorum yapın