Tesla ve Apple Gibi Yabancı Hisse Senetleri Nasıl Alınır?

Yabancı hisse senetleri nasıl satın alınır?

Türkiye’de bazı bankalar ve bağımsız aracı kurumlar yurt dışı piyasaları ile ilgili hizmetler sunmaktadır. Müşterisi olduğunuz bankalar ile iletişime geçerek detaylı bilgileri öğrenebilirsiniz.

Örneğin, Yapı Kredi, Garanti BBVA, Akbank gibi büyük bankalarla iletişime geçerek uluslararası piyasalar için hesap oluşturabilirsiniz. Bu hesabınız ile ABD borsaları, Avrupa borsaları, Asya borsaları gibi yurt dışı piyasalarda Tesla, Apple, Sony gibi yabancı veya uluslararası şirketlerin hisse senetlerini alıp satmaya başlayabilirsiniz.

Yabancı Borsa Endeksleri

Borsa endeksi, hisse senetlerinin veya menkul kıymetlerin piyasadaki performansını belirlemek ve yatırımların getirisini hesaplamak için kullanılan bir araçtır.

Endeksler genellikle yatırım fonlarının ve ETF’lerin performanslarının karşılaştırıldığı bir kıyaslama noktası olarak kullanılır. Endeks ayrıca portföy oluştururken yatırım kararları için kullanılır. Örneğin, bazı yatırım fonları, getirilerini S&P 500’deki getiri ile karşılaştırarak yatırımcılara fonlarının endeksle birlikte nasıl performans gösterdiğini gösterirler.

S&P 500 (Standard and Poor’s 500)

S&P 500, özellikle ABD’de en çok işlem gören 500 hisse senedinden oluşan endekstir. ABD, dünyayı etkileyen finansal faaliyetlerin merkez üssü olduğu için bu endeks bir pazar yeri olarak ABD’deki piyasa hareketinin iyi bir göstergesidir. S&P 500, piyasa ağırlıklıdır, her hisse senedi, piyasa değeri ile orantılı olarak temsil edilir. Dolayısıyla, S&P 500’deki 500 şirketin tamamının toplam piyasa değeri %6 artarsa, endeksin değeri de %6 artar.

Çeşitli sektörlerden firmalar bu endekse dahil edilmiştir. Bu sektörlerden bazıları:

  • Finans sektörü
  • Sağlık hizmeti
  • Sanayi
  • Bilgi Teknolojisi
  • Temel Tüketici Ürünleri
  • Enerji
  • Medya

Nasdaq Composite

Nasdaq Composite, yaklaşık 3,000 şirketin performansını ölçen ABD piyasasına ait endekstir. Ağırlıklı olarak Google, Tesla, Apple gibi teknoloji tabanlı şirketlerle ve büyüme aşamasındaki diğer firmalarla tanınan NASDAQ borsası aşağıdaki gibi çeşitli sektörlerden hisse senetlerini barındırır:

  • Sanayi
  • Sigorta
  • Ulaşım
  • Enerji

Nasdaq Composite’in değeri, şirketlerin tedavüldeki hisse senetleri ile hesaplanır, başka bir deyişle, endeksteki şirketlerin piyasa değeri ortalaması üzerinden hesaplanır. Dolayısıyla Nasdaq Composite’in performansı, teknoloji sektörünün performansı ile doğru orantılıdır. Üç farklı piyasa katmanı vardır:

  1. Sermaye piyasası (küçük ölçekli piyasa değerine sahip şirketler): Küçük piyasa değeri seviyelerine ve listeleme gereksinimlerine sahip firmalar için hisse senedi piyasası daha az katıdır.
  2. Küresel piyasa (orta düzeyde piyasa değerine sahip şirketler), Nasdaq küresel piyasalarını temsil eden yaklaşık 1,500 şirketi içerir. Bu şirketler katı finansal ve likidite gereksinimlerini ve belirli kurumsal yönetim standartlarını karşılaması gerekmektedir.
  3. Global hisse senedi piyasası (büyük şirketler), ABD merkezli ve uluslararası hisse senetlerinden oluşan endekstir. Bu şirketlerin, orta büyüklükteki şirketlerden daha katı gereksinimleri karşılaması gerekmektedir. Listeleme departmanı, bu hisse senetlerinin performanslarını ve ilgili kuralları düzenli olarak gözden geçirir.

DJIA (Dow Jones Borsası Endüstri Endeksi)

DJIA (Dow Jones, veya kısaca Dow), sektör liderlerine ait, borsaya önemli katkılar sağlayan 30 büyük şirketten oluşan, dünya çapında en eski ve en iyi bilinen endekslerden biridir. Öte yandan, Dow, ortalama fiyat hesaplamasında herhangi bir hisse senedi bölünmesinin veya ayarlamasının dikkate alınmadığı, fiyat ağırlıklı ortalama bir borsa endeksidir.

Bu endeks, ABD’deki bazı köklü şirketlerden oluştuğu için, endeksteki büyük dalgalanmalar, aynı ölçekte olmasa da genel olarak tüm piyasa hareketine karşılık gelebilir.

FTSE 100 Index

FTSE 100, Londra Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören en büyük piyasa değerine sahip 100 şirketten oluşmaktadır. Bu şirketlerin çoğu uluslararası odaklıdır, bu yüzden Birleşik Krallık ekonomisinin durumunun en iyi göstergesi olmayabilir.

Gizem Özdemir

Gizem Özdemir yatırımcı ve iş kadınıdır. Harvard Business School mezunu olan Gizem 1981 yılında Lüksemburg'da doğdu. 2005 yılında mezun olduktan sonra Credit Suisse'te finansal analist olarak çalışmaya başladı. 5 sene sonra Rothschild & Co şirketinde finansal planlama uzmanı olarak kariyerine devam etti. Finans sektöründe edindiği bilgi ve deneyim sayesinde 2018 yılında Lihtenştayn'da ortağı ile Özdemir & Cohen adında finansal danışmanlık şirketini kurdu. İnsanlara yardımcı olmak için iş dünyası ve finans ile ilgili bilgilerini Tigfy.com sitesinde paylaşmaktadır.