Borsada destek ve direnç, hisse senedinin fiyatının önceden saptanmış belirli fiyat noktalarına ulaştığında durma ve ters yönde hareket etme eğiliminde olduğunu açıklayan kavramlardır. Teknik analistler, piyasadaki hisse senetlerinin ve diğer varlıkların gelecekteki fiyatını saptamak için birçok kavram kullanır. Teknik analizde destek ve direnç oldukça popüler ve önemli kavramlardır.
Borsada Destek Nedir?
Borsada destek, bir hisse senedinin fiyatının daha fazla düşmeyeceği (düşme ihtimali az) seviyedir. Bu noktada fiyatın geri sıçraması ve yükselişe geçmesi muhtemeldir. Bu, alıcılardan gelen talebin satıcılardan gelen arzdan çok daha yüksek olmasının beklendiği seviyedir.
Mum grafiğindeki destek ve direnç seviyelerini anlamak, satın almak veya satmak için hedef fiyatı belirlemenize yardımcı olabilir. Hisse senedinin destek fiyatı, alıcıların satıcılardan daha fazla olduğunu bekleyebileceğiniz fiyattır. Destek seviyesi, yatırımcıların satın alma açısından, bir hisse senedi için maksimum talep bekleyebilecekleri fiyattır. Menkul kıymetlerin fiyatının düşmesiyle talep artmaya başlar, ve bu durum da destek çizgisini oluşturur.
Borsada Direnç Nedir?
Borsada direnç, hisse senedinin fiyatının daha fazla yükselmesinin beklenmediği fiyat noktasıdır. Bu, belirli bir hisse senedi için piyasada arzın talepten daha fazla olduğu durumdur.
Mum grafiğindeki direnç seviyesi, satıcıların alıcılardan daha fazla olduğu fiyat seviyesidir. Borsada direnç, fiyatın daha fazla yükselmesini engeller veya zorlaştırır. Direnç genellikle satış için bir gösterge görevi görür. Direnç seviyesi, piyasa katılımcılarının boğa piyasasında yakından takip ettiği temel metriklerden biridir. Basitçe söylemek gerekirse, destek ve direnç birbirinin zıttıdır.
Destek ve Direnç Seviyelerinde Kırılma
Destek ve direnç seviyeleri, yatırımcılara hisse senedinin fiyat hareketi hakkında fikir verir. Ancak, hisse senedi fiyatının bu seviyeleri aşması gayet mümkündür. Böyle kırılmalar olduğunda, yeni destek ve direnç seviyeleri oluşur.
Yani destek seviyesi kırılırsa hisse senedi fiyatı yeni bir destek seviyesine ulaşana kadar düşmeye devam eder. Direnç seviyesi kırıldığında da hisse senedi fiyatı yeni bir direnç seviyesine ulaşana kadar yükselmeye devam eder.
Destek ve Direç Kavramları Ne Kadar Bilimsel?
Destek ve direnç, alım-satım için gösterge görevi görse de, bunlara göre kesinlikle körü körüne işlem yapılmamalıdır. Başka bir deyişle, bu konseptler doğaları gereği yalnızca gösterge niteliğindedirler. Belirli bir hisse senedini almaya veya satmaya karar vermeden önce göz önünde bulundurmanız gereken birkaç faktör daha vardır.
Piyasadaki yatırımcılar için, hisse senedinin gelecekteki fiyatını saptamak, analizin belki de en önemli ve zor yönüdür. Bir sonraki yüksek (veya düşük) fiyatı tutarlı bir şekilde tahmin etmek mümkün değildir.
Sonuç olarak, destek ve direnç kavramı, fiyat hareketlerinin bir yere kadar iyi anlaşılmasını sağlayabilir. Destek ve direnç seviyeleri, yatırımcıların ve spekülatörlerin trendleri belirlemelerine ve işlem kararları vermelerine yardımcı olur.
Örneğin, birçok yatırımcı belirli bir hisse senedinin fiyatının destek seviyesine düştüğünü gördüğünde, yatırım yapmaya karar verir. Bunun nedeni, hisse senedinin toparlanıp daha da yükselebilmesidir. Benzer şekilde, hisse senedi bir direnç seviyesine yaklaştıkça, birçok yatırımcı hisse senetlerini satabilir ve karlarını almaya karar verebilir. Hisse senedi piyasası konusunda kendinizi daha da geliştirmek istiyorsanız borsa ile ilgili diğer kılavuzları inceleyebilirsiniz.
Bir hisse senedinin fiyatı destek veya direnç seviyesine ulaştığında daima dikkatli olmak gerekir, çünkü bu seviyelerde genellikle ciddi dalgalanmalar yaşanır.
Destek ve direnç konseptleri, yatırımcıların piyasadaki trendleri belirlemesine ve mantıklı kararlar vermesine yardımcı olabilir. Ancak bu, fiyatın asla destek veya direnç seviyesinin ötesine geçemeyeceği anlamına gelmez. Bir hisse senedi fiyatı her zaman daha da yükselebilir veya daha da düşebilir. Bu yüzden akıllı yatırımcılar, işlem yapmak için bu göstergeleri körü körüne kullanmaz.