Finansal kavramları öğrenmek sıkıcı gelebilir. Birçok insan nereden başlayacağını bile bilmiyor olabilir. İnternette yatırımla ilgili bir terimi ararsanız, genellikle karmaşık jargonlardan oluşan akademik makalelerle karşılaşırsınız.
Girişimcilik kitapları ile ilgili daha önce hazırladığımız yazıya göz atmayı unutmayın. Yatırım alanında kendinizi geliştirmenin en iyi yolu, finansal kavramları ve yatırım konularını dikkatli ve sırayla sunan, kendi deneyimleri ile açıklayan uzmanların kitaplarını okumaktır. Bunun gibi kaynaklar, yatırımın göz korkutucu veya karmaşık olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir. En iyi borsa, iş dünyası ve yatırım kitapları aşağıda sıralanmıştır.
- Kazanmayı Öğren – Peter Lynch, John Rothchild
- Borsa’da Tek Başına – Peter Lynch, John Rothchild
- Borsayı Yenmek – Peter Lynch, John Rothchild
- Akıllı Yatırımcı – Benjamin Graham
- Ekonomide ve Piyasalarda Dalgaları Yönetmek – Howard Marks
- Borsada Rastgele Seyir – Burton Malkiel
- Sağduyulu Yatırım Rehberi – John C. Bogle
- Borsa Sihirbazları – Jack D. Schwager
- Bilinmeyen Borsa Sihirbazları – Jack D. Schwager
- Yalancının Pokeri – Michael Lewis
- Hızlı Çocuklar – Michael Lewis
- Sıradan Hisseler Sıradışı Karlar – Philip A. Fisher
- Piyasayı Alt Üst Eden Küçük Kitap – Joel Greenblatt
- Bir Borsa Spekülatörünün Anıları – Edwin Lefèvre
- Anlatılar ve Sayılar – Aswath Damodaran
1. Kazanmayı Öğren – Peter Lynch, John Rothchild
Wall Street efsanesi Peter Lynch, bu kitabında borsa ve iş dünyası ile ilgili temel kavramları ve ilkeleri herkesin kolayca anlayacağı şekilde açıklıyor.
“Kazanmayı Öğren” adlı kitabında Lynch, hisse senedi tablosunun nasıl okunacağını, bir şirketin yıllık raporunun nasıl inceleneceğini ve neden herkesin piyasaya dikkat etmesi gerektiğini açıklıyor. Kitapta sadece nasıl yatırım yapılacağı değil, aynı zamanda mantıklı bir yatırımcı gibi nasıl düşünüleceği de açıklanmaktadır.
2. Borsa’da Tek Başına – Peter Lynch, John Rothchild
Yabancı kitapları Türkçe’ye çeviren birçok çevirmen maalesef işini iyi yapmamaktadır. Örneğin, Peter Lynch’in bu kitabının adını bile doğru dürüst çevirmemişler. Kitabın asıl adı “One Up On Wall Street”, ve Wall Street’in “Borsa” olarak çevrilmesi mantıklı olabilir, ancak “one up”ın anlamı “avantajlı durumda olmak”tır. Yani “Borsa’da Tek Başına” değil de, “Borsa’da Avantajlı Durumda Olmak” veya “Hisse Senedi Piyasasında Bir Adım Önde Olmak” olarak çevirselerdi anlamlı olabilirdi. Her neyse, Peter Lynch’in bu kitabını da okurken sıkılmayacaksınız.
Lynch, “Borsa’da Tek Başına” adlı kitabında bir şirketin mali tablolarında hangi rakamların önemli olduğunu, değerlenme ihtimali yüksek hisse senetlerini seçmeyi, uygulanması kolay tavsiyelerle anlatıyor. Ayrıca hisse senedi türlerini ve aralarındaki farkları, hangi sektördeki hisse senetlerine ne zaman yatırım yapılmasının mantıklı olduğunu da ilgi çekici bir şekilde anlatmaktadır.
3. Borsayı Yenmek – Peter Lynch, John Rothchild
Peter Lynch, “Borsayı Yenmek” adlı kitabında kendi yatırım stratejilerini açıklıyor ve başarılı bir yatırım portföyü oluşturmak için hisse senetlerinin ve yatırım fonlarının nasıl seçileceğine dair tavsiyelerde bulunuyor.
Peter Lynch’in “anladığın şeye yatırım yap” stratejisi, onu hem büyük hem de küçük yatırımcılar arasında popüler hale getirmiştir.
4. Akıllı Yatırımcı – Benjamin Graham
Peter Lynch’in kitapları kadar eğlenceli olmasa da, Benjamin Graham’ın “Akıllı Yatırımcı” adlı kitabı, hisse senedi yatırımı yapmadan önce mutlaka okumanız gereken kitaptır. Ben Graham’ın bu kitabı ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın.
5. Ekonomide ve Piyasalarda Dalgaları Yönetmek – Howard Marks
Oaktree Capital Management’ın başkanı ve kurucu ortağı Howard Marks, bu kitabında yatırım alanındaki deneyimini tüm detayları ile paylaşıyor. Marks, okuyucuları, kalabalığı takip etmek yerine daha mantıklı yaklaşımlarla yatırım yapmaya davet ediyor. Maalesef bu harika kitapta da birçok ciddi çeviri hataları mevcut, ingilizceniz varsa kitabın ingilizce halini okumanızı öneririz.
6. Borsada Rastgele Seyir – Burton Malkiel
Benjamin Graham değer yatırımının nasıl yapıldığını öğretiyorsa, Burton Malkiel bunun neden her zaman işe yaramadığını anlatıyor. Kitap neredeyse 50 sene önce yazılmıştır, fakat güncellenmiş baskılarda güncel konular da eklenmiştir.
7. Sağduyulu Yatırım Rehberi – John C. Bogle
John C. Bogle, yatırım fonu sektöründe devrim yaratmıştır. Bogle, kitabında, düşük işlem ücretlerinin getirileri neden önemli ölçüde etkilediğini açıklıyor. Ayrıca vergi gibi çeşitli konuları da ele almaktadır.
8. Borsa Sihirbazları – Jack D. Schwager
1980’lerde Jack Schwager, popüler bir Wall Street aracı kurumunda emtia analistiydi. En başarılı yatırımcıların ve spekülatörlerin yöntemleri ve para yönetimi teknikleri ile ilgili bir kitap yazmaya karar vermişti.
“Borsa Sihirbazları”, cüzi meblağları büyük servetlere dönüştüren yatırımcılarla ve spekülatörlerle yapılan röportajların bir koleksiyonudur. Bu kitapta yatırımla ilgili çok sayıda yararlı bilgi bulmak mümkün.
9. Bilinmeyen Borsa Sihirbazları – Jack D. Schwager
“Bilinmeyen Borsa Sihirbazları” da Jack D. Schwager tarafından yazılan ve yatırımla uğraşan herkese kendi kişiliklerine ve risk yönetimi tekniklerine uygun bir yaklaşım bulması gerektiğini hatırlatan bir kitaptır. Kitap, yatırım alanında pek popüler olmayan birkaç başarılı insanın hikayesini de anlatıyor.
10. Yalancının Pokeri – Michael Lewis
Michael Lewis, Yalancının Pokeri’ni, Wall Street’te bireyler tarafından oynanan ve ana gündemin insanları kandırmak ve dolandırmak olduğu bir oyun olarak tanımlar. Lewis, kitabında finans dünyasındaki maceralarından bahsediyor.
11. Hızlı Çocuklar – Michael Lewis
“Hızlı Çocuklar”, ABD hisse senedi piyasasının, şirketlerde gizli bilgilere sahip olan çalışanların yararına düzenlendiğini ve finansal kriz sonrası piyasaların büyük Wall Street bankaları tarafından kontrol edildiğini düşünen küçük bir Wall Street ekibi hakkındadır.
Lewis’in finans dünyasının en karanlık köşelerine tuttuğu ışık moralinizi bozabilir, çünkü aktif olarak yatırım yapmıyorsanız bile bu ciddi sorunlardan sizin de etkilendiğinizi anlamaya başlayacaksınız.
12. Sıradan Hisseler Sıradışı Karlar – Philip A. Fisher
“Sıradan Hisseler Sıradışı Karlar”, Philip Arthur Fisher tarafından yazılmış tüm zamanların en çok satan yatırım kitaplarından biridir. Hisse senedi almanın ve tutmanın, sık sık alım-satım yapmaktan daha önemli olduğunu anlatmaya çalışır. Bu kitap aynı zamanda bir hisse senedinin uzun vadeli büyümesinin, kısa vadeli kazançlardan daha önemli olduğunu da vurguluyor.
13. Piyasayı Alt Üst Eden Küçük Kitap – Joel Greenblatt
Joel Greenblatt’in bu kitabı, değer yatırımı ile ilgili hızlandırılmış eğitim sunuyor. Piyasaya gözlemlemeyi, çoğu insanın neden para kaybettiğini, kaliteli ve ucuz hisse senetleri için indikatörleri ve sihirli formülünün nasıl çalıştığını anlatıyor.
14. Bir Borsa Spekülatörünün Anıları – Edwin Lefèvre
“Bir Borsa Spekülatörünün Anıları”, 19. yüzyılın en ünlü spekülatörlerden biri olan Jesse Livermore’un hayatının bir tarihçesidir. Şöhreti, piyasada birkaç kez milyonlar kazanması ve hemen ardından iflas etmesi gerçeğinde yatmaktadır. Jesse, hatalarından birçok ders öğrenmiştir, kitapta detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
15. Anlatılar ve Sayılar – Aswath Damodaran
Aswath Damodaran, New York Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde finans profesörüdür. Kurumsal finans ve öz sermaye değerlemesi üzerine dersler vermektedir. “Anlatılar ve Sayılar” adlı kitabında Damodaran, şirketlerin ve varlıkların makul bir şekilde değerlendirilmesinin anlamlı finansal modeller ve anlatılar gerektirdiğini öne sürüyor.