Benjamin Graham’ın “Akıllı Yatırımcı” Kitabından Dersler

Benjamin Graham'ın "Akıllı Yatırımcı" adlı kitabındaki yatırım ilkeleri

“Akıllı Yatırımcı” adlı kitap, yalnızca değer yatırımının babası olarak görülmekle kalmayıp, aynı zamanda Warren Buffett’ın akıl hocası olan Benjamin Graham’a aittir.

Ben Graham’ın değer yatırımı ile ilgili yazdığı en popüler iki kitaptan biri olan Akıllı Yatırımcı, ilk baskısı 1949 yılında yazılmış olmasına rağmen bugün hala yatırımcıların ilgisini çekmeyi başarıyor.

Bununla birlikte, kitap, sadece değer yatırımı konusuna giriş yapmak isteyenler için değil, aynı zamanda ilgili disiplinlere zaten aşina olan ve kendilerini daha da geliştirmek isteyenler için idealdir.

Kitabın sadece incelemesini sunmak yerine, bu kitaptan alınabilecek derslere değineceğiz.

“Akıllı Yatırımcı” Adlı Kitaptan 10 Ders

  1. Süreç, süreç, süreç: Yatırımcılar, karar vermek için sağlam bir entelektüel çerçeveye ve ayrıca duygularının bu çerçeveyi aşındırmasını önleme yeteneğine ihtiyaç duyarlar. Bu aslında Buffett’in “Akıllı Yatırımcı”nın yeni baskısında yazdığı önsözden bir gözlemdir – her şeyden önce sürecin ve araştırmanın önemine işaret eder.
  2. Piyasa davranışı: Piyasanın davranışı ne kadar irrasyonel olursa, disiplinli yatırımcı için fırsat o kadar büyük olur.
  3. Değer ve fiyat: Her yatırımın gelecekteki değeri, mevcut fiyatının bir fonksiyonudur. Ödediğiniz fiyat ne kadar yüksek olursa, getiriniz o kadar düşük olur.
  4. Güvenlik marjı: Ne kadar dikkatli olursanız olun veya süreciniz ne kadar disiplinli olursa olsun, hiçbir yatırımcının ortadan kaldıramayacağı tek risk, yanılma riskidir. Graham’ın “güvenlik marjı” dediği şeyde ısrar ederek (yani ne kadar heyecan verici görünürse görünsün bir yatırım için asla fazla ödeme yapmayarak) hata yapma şansınızı en aza indirebilirsiniz.
  5. En büyük düşmanınız: Bir yatırımcı olarak, en büyük probleminiz – hatta en kötü düşmanınız bile denilebilir – muhtemelen kendinizsinizdir.
  6. Tahminler: Geleceği tahmin etmeye bağlı olan ve geçmiş performansın gösterdiği bir rakama daha az bağlı olan matematiksel değerlendirmeler, olası yanlış hesaplamalara ve ciddi hatalara karşı daha savunmasızdır. Ne yazık ki, yüksek çarpanlı hisse senedinin değerinin önemli bir kısmı, geçmiş performanstan önemli ölçüde farklı olan gelecek tahminlerinden elde edilir.
  7. Kelepir hisseler: Ciddi bir risk almadan kelepir hisseler ile para kazanılabilir mi? Graham bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Tabii ki. Eğer bunlardan çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturacak kadar bulabilirseniz ve satın aldıktan hemen sonra yükselişe geçmediğinde sabrınızı kaybetmezseniz… Bazen bekleme süresi uzayabilir. Önceki baskıda yazdığımız gibi, Burton Dixie Corp’un hisseleri 20’den işlem görüyordu. Buna karşılık, net cari varlık değeri 30, defter değeri yaklaşık 50 idi. Bu hisse senedi ile hemen kar elde etmek zor gibiydi. Ancak Ağustos 1967’de tüm hissedarlara hisseleri için 53.75 teklif edildi, bu muhtemelen defter değerinin biraz üzerindeydi. Hisseleri Mart 1964’te 20’den satın alan sabırlı bir kişi, 3.5 yılda %165 kar elde edecekti. Bileşik olmayan yıllık getirisi %47’ye tekabül eder.”
  8. Karşıt düşünce: Akıllı yatırımcı, bir hisse senedinin fiyatı yükseldikçe daha riskli, fiyatı düştükçe de daha az riskli hale geldiğini bilir. Bu yüzden, hisse senetlerinin fiyatını yükselttiği için, boğa piyasasından korkmalısınız. Elinizde yeterli nakit bulundurduğunuz sürece, hisse senetlerinin fiyatını düşürdüğü için, ayı piyasasını memnuniyetle karşılamalısınız.
  9. Getirinin ötesine bakın: Hisse senetleri gelecekte iyi ya da kötü performans sergiler, çünkü arkalarındaki şirketler iyi ya da kötü durumda olabilir, ya da ortada hiçbir sebep olmayabilir. Bu nedenle, düzenli gelire ne kadar ihtiyacı olursa olsun, hiçbir akıllı yatırımcı asla sadece temettü getirisine dayanarak bir hisse senedi satın almaz. Şirketin temel işi sağlam olmalı ve hisse fiyatı makul olmalıdır.
  10. Değer düşüklüğünün kaynakları: Devasa piyasanın bir hisse senedini düşük değerlemesinin iki temel nedeni vardır: şu anda hayal kırıklığı yaratan sonuçlar, ve uzun süredir popüler hale gelmemesi. Bu yüzden Graham, bir yatırımcının, son 10 yıla (veya daha fazla) ait kazançların en azından makul bir istikrarına sahip olduğuna dair bir göstergeye ihtiyaç duyması gerektiğini yazıyor.
Akıllı Yatırımcı

"Akıllı Yatırımcı" adlı kitap, yalnızca değer yatırımının babası olarak görülmekle kalmayıp, aynı zamanda Warren Buffett'ın akıl hocası olan Benjamin Graham'a aittir.

Link: https://www.kitapyurdu.com/kitap/akilli-yatirimci/452785.html

Yazar: Benjamin Graham

Editörün değerlendirmesi:
5
Gizem Özdemir

Gizem Özdemir yatırımcı ve iş kadınıdır. Harvard Business School mezunu olan Gizem 1981 yılında Lüksemburg'da doğdu. 2005 yılında mezun olduktan sonra Credit Suisse'te finansal analist olarak çalışmaya başladı. 5 sene sonra Rothschild & Co şirketinde finansal planlama uzmanı olarak kariyerine devam etti. Finans sektöründe edindiği bilgi ve deneyim sayesinde 2018 yılında Lihtenştayn'da ortağı ile Özdemir & Cohen adında finansal danışmanlık şirketini kurdu. İnsanlara yardımcı olmak için iş dünyası ve finans ile ilgili bilgilerini Tigfy.com sitesinde paylaşmaktadır.

Yorum yapın