Başarılı şirket yönetmek tutku, özveri ve strateji gerektirir. Tutku ve özveri sadece içinizden gelebilir, ancak strateji öğrenilebilir.
“Neden” ile Başlayın
Her işletme sahibinin başarılı işler yapmak için sebepleri vardır. Bu “nedenleri” belirlemek, işletmenizle ilgili diğer birçok önemli soruyu yanıtlamanıza yardımcı olabilir.
Örneğin, birinin hayatını nasıl değiştirebileceğinizi biliyorsanız, olası müşterilerinizin kim olabileceğini de bilirsiniz. Bu da size potansiyel pazarın büyüklüğü ve değeri hakkında makul bir fikir verecektir.
Uygun Hedefler Belirleyin
Hedefler belirleme, esasen iş dünyasında başarı için atılması gereken ilk adımdır. Hedefleri tanımlamak için uygulayabileceğiniz çeşitli yaklaşımlar vardır. İş dünyasında hedef belirlemek için en uygun yöntem SMART sistemidir. Hedefleri gerçekleştirdikçe yeni hedefler belirlemelisiniz.
Yazılı Plan Oluşturun
“Nedeniniz” başlangıç noktanız ve hedefleriniz ilk kilometre taşlarınızdır. İş planınız, sizi başlangıç noktanızdan bu dönüm noktalarına götüreceğine inandığınız yolu belirler. Planınızı olabildiğince ayrıntılı bir şekilde yazın, ardından üzerinde kapsamlı bir SWOT analizi yapın. Planınızdaki zayıflıkları ve tehditleri tespit ederek gidermeye çalışın.
Planınızı Sürekli Geliştirin
Planınız üzerinde çalışırken kendinize şu iki önemli soruyu sorun:
- Hâlâ hedeflerime inanıyor muyum?
- Sürdürülebilir iş başarısı için doğru yolda olduğuma hâlâ inanıyor muyum?
Bu sorulardan herhangi birine cevabınız “hayır” ise, planınızda en az bir değişiklik yapmanız gerekir. Aslında bu değişiklik muhtemelen diğer değişikliklere yol açacaktır. En kötü senaryoda ise, ticari girişiminizin başarılı olamayacağına karar verebilirsiniz. Bu durumda, iş dünyasındaki başarısızlık ile kişisel başarısızlık arasındaki farkı anlayın. Öğrendiğiniz dersleri unutmayın, ve yolunuza devam edin. Birçok başarılı girişimcinin arkasında en az bir başarısız iş olduğunu unutmayın. Bazıları birçok kez başarısızlığa uğramıştır. Ve pes etmeyerek acımasız iş dünyasında nihayetinde başarıya ulaştılar.
Bununla birlikte, ilk iş planınız sağlamsa, muhtemelen ilerledikçe planınızda uyarlamalar yapacaksınız. Bunları yazmak ve yeni planınız üzerinde kapsamlı bir SWOT analizi yapmak için aynı süreci takip edin.
Teknolojiden Yararlanarak İş Yükünüzü Azaltın
Eskiden, yeni girişimciler işlerini büyütmek için çok zaman harcamak zorundaydılar. Bu hala devam eden bir gelenek olsa da, iş yükünüzü teknoloji sayesinde azaltmak mümkün. Yeterli işçi için bütçeniz yoksa, basit ama zaman alıcı görevleri otomatikleştirmenize yardımcı olabilecek ücretsiz araçlardan yararlanın.
Bunları kullanmak, işinizi daha hızlı büyütmenize yardımcı olabilir. Daha sonra işletmenizden elde ettiğiniz geliri, ücretli araçlara ve nihayetinde profesyonel hizmetlere yatırım yapmak için kullanabilirsiniz.
Rakiplerinizi Her Zaman İzleyin
Rekabet iyi bir şeydir, bizi elimizden gelenin en iyisini yapmaya zorlar. Rekabet genellikle en iyi sonuçları doğurur.
Başarılı olmak için daha çok çalışmaktan ve rakiplerden öğrenmekten korkmamalısınız, hiç düşünmediğiniz şeyleri keşfedebilirsiniz. Rakipleriniz hiç düşünmediğiniz bir şeyi doğru yapıyor olabilirler ve daha sonra bu bilgileri alıp kendi işinizde daha fazla başarı elde etmek için kullanabilirsiniz.
Rekabet, sadece bir şirketin diğerine karşı olmasıyla ilgili değildir, aynı zamanda pazarı bir bütün olarak optimize etmek için şirketlerin birbirlerinden öğrenerek dünyayı daha iyi bir yer haline getirmekle de ilgilidir.